Πως να προστατευτείτε από τις καταστροφές του ερχόμενου χειμώνα.

   Ο φετινός χειμώνας προσέφερε στην Κύπρο πλούσιες βροχές, χαλάζι, παγετό, σκόνη και έντονες καταιγίδες. Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, Κύριος Κλεάνθης Νικολαΐδης,είχε δημιουργήσει έρευνα, για τους μήνες Οκτώβρη , Νοέμβρη , Δεκέμβρη του 2018 και Ιανουάριο 2019. Κατέγραψε ότι το σύνολο των βροχοπτώσεων στην Κύπρο για τον φετινό χειμώνα ήταν το τέταρτο πιο υψηλό για τα τελευταία 117 χρόνια. Ο κύριος Νικολαΐδης, συμπλήρωσε ότι “γενικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι”, με το αποτέλεσμα των φετινών βροχοπτώσεων. Αυτό το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς σαν μια ευλογία, αφού έφερε στους πολίτες της Κύπρου μεγάλη ικανοποίηση και χαρά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αυξημένη βροχόπτωση που υπήρχε φέτος δεν ήταν μόνο από ευλογία, αλλά και η συνέπεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ακραίας κλιματικής αλλαγής.
    Συνεπώς, οι έντονες βροχοπτώσεις και το κρύο, έφεραν πολλά προβλήματα στους κατοίκους τα οποία αποδείκτηκαν καταστροφικά. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι πολίτες της, δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι για τις καταστροφές που ακολούθησαν μέσα σε αυτή την προτόγνωρη καιρική κατάσταση. Τα κύρια προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την κακοκαιρία, καθώς και οι λύσεις που μπορεί ένα άτομο να πάρει για το κοντινό μέλλον είναι:

1.Αυτοκινητιστικά ατυχήματα: Η Αστυνομία της Κύπρου για αρκετά χρόνια ενημερώνει τους οδηγούς για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους αφού όταν “πέφτουν καταρρακτώδες βροχές και ως εκ τούτου, οι δρόμοι έχουν καταστεί ολισθηροί και πολύ επικίνδυνοι.” Αυτό συμβαίνει επειδή η επιφάνεια του δρόμου γλιστράει πιο πολύ όταν έρχεται σε επαφή με την βροχή, καθιστώντας το έδαφος λιγότερο τραχύ εμποδίζοντας την εσκεμμένη επιβράδυνση των οχημάτων. Επιπλέον, μετά ή κατά την διάρκεια της βροχής οι δρόμοι γεμίζουν με λάσπες και πέτρες κάνοντας την οδήγηση αυτοκινήτου ιδιαίτερα δύσκολη. Στο πιο κάτω βίντεο ο εκπρόσωπος τύπου Αστυνομίας μιλά για την φετινή κακοκαιρία και προειδοποιεί τους οδηγούς:

Κάποιες άλλες συμβουλές που η Αστυνομία προτείνει στους οδηγούς είναι:
  • Να περιμένουν να καθαρίσει το παρμπρίζ τελείως πριν ξεκινήσουν προς τον προορισμό τους. Ειδικότερα, σε  χιονισμένες περιοχές, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να απομακρύνουν το χιόνι που έχει απομείνει στην οροφή του αυτοκινήτου τους.
  • Να έχουν χαμηλή την μουσική του αυτοκινήτου για να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει έξω από το όχημα τους.
  • Να σταματούν  στο πλάι του δρόμου, σε περιπτώσεις δυνατής καταιγίδας που εμποδίζει την ορατότητα  του οδηγού.
  • Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους όπως την μπαταρία, τα υγρά των φρένων και την πίεση των ελαστικών και τα φώτα. 
  • Να γνωρίζουν ότι η απόσταση φρεναρίσματος διπλασιάζεται σε ολισθηρούς δρόμους.
  • Να κυκλοφορούν με χαμηλές ταχύτητες για να αποφύγουν δυστυχήματα. H σχολή οδηγών ‘One Way’, εξηγεί ότι σε οποιαδήποτε καιρική κατάσταση “δεν ξεκινάμε όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και σε εξέλιξη.” Εάν επιλέξουν να κυκλοφορήσουν στην βροχή, να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.


2.Γρίπη Α’: Κάθε χειμώνα η Κύπρος αντιμετωπίζει μια εποχιακή γρίπη. Σύμφωνα, με τον “Alpha News” το 2019 η Κύπρος είχε τους περισσότερους θανάτους από την Γρίπη Α’ στην ιστορία του νησιού.


    Το Υπουργείο Παιδείας εξηγεί ότι η Γρίπη Α (Η1Ν1) “είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει τους ανθρώπους και περιέχει τμήματα γονιδιών από ιούς της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων.” Η ασθένεια αυτή επηρεάζει περίπου μέχρι και το 10% του πληθυσμού και στον περισσότερο κόσμο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τα οποία δεν αποτελούν οποιοδήποτε ζωτικό κίνδυνο.
      Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης αυτής είναι πυρετός, βήχας ή ρινική καταρροή, πονόλαιμος, διάφοροι πόνοι στο σώμα, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, εμετοί και διάρροια. Ευτυχώς, υπάρχει πρόωρη αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας με την χρήση των εξειδικευμένων εμβολίων. Το Υπουργείο Υγείας συνιστά τον “εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου” όπως:
  • Ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων με ενοίκους με χρόνιες ασθένειες.
  • Άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω.
  • Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.
  • Άτομα με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Άτομα με ΗΙV λοίμωξη
  • Ανοσοκατασταλμένα άτομα.
  • Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
  • Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.
  • Έγκυοι μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

    3.  Γεωργικές Καταστροφές: Η φετινή χρονιά δεν εφέρε μόνο πλούσια βροχή για τις καλλιέργειες των γεωργών αλλά και αναπάντεχες καταστροφές. Οι πλημμύρες, το χαλάζι και το κρύο κατέστρεψαν πολλές γεωργικές καλλιέργειες. Για παράδειγμα, το Φλεβάρη του 2019 έγιναν “μεγάλες καταστροφές σε γεωργικές περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου,προκάλεσε έντονη χαλαζόπτωση”. Συνεπώς, οι τιμές για κάποια προϊόντα έφτασαν στα ύψη επηρεάζοντας ως εκ τούτου και την οικονομία της Κύπρου, αφού τα δύο είναι αλληλένδετα. Συγκεκριμένα, σε μια συνεντευξη  με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος’, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Σωματείου Ιδιοκτητών Φρουταριών, κύριος Πόλυς Καττάσης, δήλωσε ότι το χαλάζι και ο παγετός κατέστρεψαν “πολλές ανθοφορίες αλλά και ολόκληρες φυτείες” οδηγώντας στην μείωση των προϊόντων και την αύξηση των τιμών στο εμπόριο. 
Πηγή: http://www.cna.org.cy

    Σύμφωνα με το ‘Agronomist.gr’ η καταστροφή καλλιεργειών συμβαίνει όταν “Ανεπιθύμητες βροχές για τον γεωργό είναι εκείνες που εμφανίζονται σε στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας του”. Ωστόσο, μπορούν αυτές οι επιπτώσεις να αντιμετωπιστούν πρόωρα πριν την σπορά με την χρήση αντιανεμικών και αντιπαγετικών διχτυών που δρουν ενάντια στις καταστροφές από το χαλαζι. Επίσης, ο έλεγχος του καιρού για τυχόν κακοκαιρίες σε συχνή βάση είναι ακόμα μια χρήσιμη ιδέα για τους γεωργούς. Ένας έμπιστος οργανισμός για προώγνοση καιρού είναι η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου. Για πιο πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία των φυτών μπορείτε να κάνετε κλίκ στο παρακάτω βίντεο από τον Κώστα Λιονουδάκη:

                                   

     4. Πλημμύρες προσωπικών καταστροφών: Κάποιες από τις κύριες καταστροφές λόγω της φετινής κακοκαιρίας, είναι οι πλημμυρισμένες κατοικίες, δρόμοι και γέφυρες. Αυτές οι επιπτώσεις δεν επηρέασαν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Κύπρου, αλλά και σε παγκύπριο επίπεδο.
        Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη, “ η λύση βρίσκεται στα αντιπλημμυρικά έργα που εκκρεμούν.” Παρόλο που φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση η υπευθυνότητα  πέφτει κυρίως στην Κυπριακή κυβέρνηση, είναι επίσης στο χέρι των ιδίων των κατοίκων να αναλάβουν την ευθύνη στα δικά τους χέρια. Σαν Κύπριοι πολίτες είναι και η δική μας υπευθυνότητα  να ακουστεί η φωνή μας, για να γίνουν τα απαραίτητα έργα και μεταρρυθμίσεις στις επηρεαζόμενες περιοχές. 
  Επιπλέον, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν την προσωπική τους ιδιοκτησία με το να επιλέξουν ένα καλό ασφαλιστικό σχέδιο. Για παράδειγμα,  μια ασφαλιστική εταιρεία είναι η “Gan Direct” η οποία προσφέρει κάλυψη ζημίας σε περίπτωση πλημμύρας και άλλων ακραίων καιρικών συνθηκών. Φυσικά υπάρχουν και άλλες επιλογές για να ασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους μέσω τραπεζών, όπως η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα όπου προσφέρουν κάποια μορφή ασφαλιστικής εγγύησης. Επιπλέον, κάποιες άλλες πρακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τυχόν πλημμύρες σύμφωνα με την “Gan Direct” είναι:
  • Να διατηρούμε μια προμήθεια σάκων άμμου και άμμο εάν ζείτε σε περιοχή που είναι επιρρεπής σε πλημμύρα. Τοποθετούμε τους αντίθετα με τις εξωτερικές σας πόρτες για να σταματήσετε την ροή.
  • Να ενημερωνόμαστε για προειδοποιήσεις σοβαρών πλημμυρών από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έστω και ο ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
  • Να διατηρούμε ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης στο σπίτι μας που να περιέχει ένα φανάρι, μπαταρίες και λάμπα, εμφιαλωμένο νερό, κονσέρβες ή τροφή μακράς διάρκειας ένα ράδιο και αντικείμενα για να περάσει ομαλά ο χρόνος σας- παιχνίδια ή βιβλία
  • Μετακινούμε όσα έπιπλα μπορείτε και ηλεκτρικά είδη στον πάνω όροφο.
  • Μετακινούμε χαλιά και κουρτίνες.
  • Σβήνουμε τον διακόπτη του ρεύματος, του νερού και του υγραερίου.
  • Διασφαλίζουμε ότι  τη σπασμένη ή φθαρμένη περίφραξη είναι επιδιορθωμένη.
  • Σταθμέυουμε το όχημα σας όσο πιο μακριά από μεγάλα δέντρα γίνεται.


Πηγή: www.offsite.com.cy


Το φαινόμενο των φετινών βροχοπτώσεων μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα σπάνιο και θαυμαστό γεγονός και είναι προφανές πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την Κύπρο, όχι μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά σε διάφορους επιμέρους τομείς. Ο χειμώνας του 2019 επέφερε δυσάρεστες "εκπλήξεις" για τους κατοίκους της Κύπρου, βρίσκοντάς τους απροετοίμαστους. Παρόλα αυτά, με την σωστή ενημέρωση και τις κατάλληλες αλλαγές, τα φετινά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά για την επόμενη καιρική συμφορά.
















Comments

Popular posts from this blog

Όταν ο Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, μαθαίνει, αγαπά και ζει στη θάλασσα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ 'LAV MUSIC NIGHT V' ΑΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

Ημέρες Γνωριμίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας