Δίωρη διαδρομή στην ιστορία του κόσμου

Από διεύθυνση UNESCO

Εκδήλωση ομιλίας, πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, από τη συγγραφέα και καθηγήτρια ιστορίας αρχαιολογίας Μαρία Ευθυμίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Τμήμα Παιδαγωγικών σπουδών του Πανεπιστημίου με τη συμβολή του Σολώνειον Κέτρον Βιβλίου, και τις εκδόσεις Πατάκη, διοργάνωσαν ομιλία της συγγραφέως με αφορμή τη κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της, "Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία". 

Η αίθουσα UNESCO, φιλοξένησε σημαντικό αριθμό καλεσμένων, με τον διευθυντή του αμφιθέατρου, Αιμίλιο Σολωμού να προλογίζει τη συγγραφέα, αλλά και τον καθηγητή επικοινωνίας Χάτζι Μάικ, να αναφέρει αποσπασματικά μέρη του πολυσήμαντου βίου της. 

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε το 2017, σε συνεργασία με τις κατατοπιστικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά.



2017, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη

 Σε όλη τη διάρκεια της διάλεξης, η κ. Ευθυμίου δίχως να μπορεί να αποχωριστεί τη διδακτική της νοοτροπία,  αρνήθηκε το βάθρο του ομιλητή. Ξεκίνησε την ομιλία της χωρίς μικρόφωνο και απευθύνθηκε για δύο ώρες στους καλεσμένους της, όπως η ίδια ξέρει να κάνει για χρόνια.


  Κίνητρα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου, ομολόγησε πως στάθηκαν η αγάπη που η ίδια τρέφει για την ιστορία, όπως και οι ελκυστικές απορίες του Μάκη Προβατά.

 Η διαδρομή, από την αρχαιότητα, τα χρόνια της Περσικής Αυτοκρατορίας, η καταλυτική γεωργική επανάσταση, οι νοοτροπίες της Δύσης μα και της Ανατολής, συνιστούν μέρη του περιεχομένου που συναντά κάποιος, κατά την ανάγνωση του βιβλίου.

  Πολύ παραπάνω, όλες οι σελίδες κρύβουν ένα κοινό σκοπό. Την ανάγκη μελέτης της ιστορίας, σαν κάτι   αναπόφευκτο που δεν αποχωριζόμαστε με τη πάροδο  των χρόνων να την κουβαλάμε επάνω μας. Την ιστορία   όπου ένας ιστορικός οφείλει να προσφέρει με εκτιμήσεις που αποτρέπουν φημολογίες και δεν καταλήγουν να αλλοιώνουν γεγονότα ενός μεγάλου συνόλου.


Η Μαρία Ευθυμίου, κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως η διδασκαλία είναι ένα κομμάτι από το οποίο δεν θα μπορέσει να αποκοπεί. Αναπληρώτρια σε έδρες Πανεπιστημίων, εντός αλλά και εκτός της Ελλάδας, διδάσκει πάνω από 25 χρόνια. Ειδικότερα στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, όπως και σε ανοιχτά κέντρα διδασκαλίας, σε φυλακές ή κέντρα απεξάρτησης, μεταδίδει τις μελέτες και τις πτυχές κάθε μικρής ή μεγάλης Ιστορίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της, το 1980, μιλά 7 γλώσσες ενώ το 2013, τιμήθηκε με το βραβείο εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού.






"Η ιστορία είναι μια σπαραχτικά υπέροχη επιστήμη, Ασχολείται με τον άνθρωπο και τα προβλήματά του, μέσα από μια συνεχή επίσκεψη γεγονότων, ή επανατοποθέτηση θεμάτων."


Με το τέλος της ομιλίας, το κοινό είχε στη διάθεση του χρόνο για να θέσει στη συγγραφέα ερωτήματα και σχόλια, για γεγονότα που δημιούργησαν το τωρινό τοπίο, αλλά και για τις αμφιλεγόμενες καταστάσεις που επιφυλάσσει το άγνωστο μέλλον.
Απόθεμα του βιβλίου υπήρχε στον εξωτερικό χώρο του αμφιθεάτρου, ενώ το νέο σύγγραμμά της, βρίσκεται διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Λευκωσίας.





Comments

Popular posts from this blog

Όταν ο Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, μαθαίνει, αγαπά και ζει στη θάλασσα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ 'LAV MUSIC NIGHT V' ΑΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

Ημέρες Γνωριμίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας