Ναρκωτικά αλκοολισμός διαλυμένες οικογένειες και όνειρα όλα σε μια παράσταση





ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Ο ΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ”


Τι κοινό  έχουν μια ναρκομανής ,μια αλκοολική, μια δικηγόρος και μια δυσλειτουργική οικογένεια ; Αυτό και πολλά άλλα θα αποκαλυφθούν μπροστά σας στο σατιρικό θέατρο στην παράστασηΟ κόπος της καρδιάς” σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Η παράσταση διαπραγματεύεται το θέμα των καταχρήσεων-εξαρτήσεων στην ζωή των ανθρώπων.
  Πιο συγκεκριμένα η παράσταση τοποθετείται χρονικά και χωρικά στο Λονδίνο το 2018 όπου η βασική πρωταγωνίστρια, η Λούση, μια κοπέλα που στα 27 της χρόνια παλεύει με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Παράλληλος ήρωας στην ιστορία είναι η μητέρα της Μπάρμπαρα, μια γυναίκα η οποία κουβαλάει τις δικές της αδυναμίες καθώς βιώνει τόσο την εξάρτηση από το αλκοόλ όσο και την συναισθηματική εξάρτηση από την ίδια της την κόρη (να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι και ο πατέρας της οικογένειας υπήρξε εξαρτημένος από το αλκοόλ το οποίο του στοίχησε και τη ζωή).  
 
 Η ιστορία αρχίζει να εξελίσσεται όταν η Λούση χάνει την δουλειά της (εργαζόταν ως παρουσιάστρια στο κανάλι του BBC) όταν την συνέλαβαν επαυτοφόρο να κάνει χρήση ηρωίνης και αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι της μητέρας της. Η παράσταση ακολουθεί  την ζωή των ηρώων μέσα στο χρονικό πλαίσιο 3 τριών ετών όπου παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο όλα τα στάδια της σκοτεινής πλευράς του κόσμου των ναρκωτικών όπως ακριβώς τα βιώνει η Λούση. Ο θεατής παρακολουθεί τον συνεχώς αυξανόμενο εθισμό της πρωταγωνίστριας στον απύθμενο και βασανιστικά οδυνηρό κόσμο των ναρκωτικών ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφείται η εσωτερική της δύναμη που την ωθεί να ξεκινήσει τον μεγάλο και επίπονο αγώνα της να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά.
  
   Σύμμαχος και συνάμα συχνά αντίπαλος σε αυτόν τον μακρύ δρόμο ήταν η ίδια της η μητέρα. Η αρρωστημένη αγάπη που έτρεφε για την κόρη της και ο διακαής της φόβος να μην μείνει μονή, την οδήγησαν στα όρια της παράνοιας. Αποτέλεσμα του ιδιαίτερου ψυχισμού της μητέρας και της μεγάλης ανασφάλειας που κυριαρχούσε στη ζωή της ήταν να μεγαλώσει την Λούση χωρίς βασικές αρχές πειθαρχίας και φραγμών. Ικανοποιώντας κάθε επιθυμία και απαίτηση της Λούση ουσιαστικά στέρησε από το παιδί την ικανότητα να αντιληφθεί την έννοια του μέτρου και της απαγόρευσης.
Ο θεατής συνειδητοποιεί γρήγορα ότι, ενώ τους δένει μια έντονη και ολοκληρωτική αγάπη που μοιάζει ικανή να βοηθήσει την Λούση στον αγώνα της απεξάρτησης της , στην πραγματικότητα είναι αυτή που συντηρεί και ενίοτε πυροδοτεί τον εθισμό της. Στο σημείο αυτό έχουμε την παρέμβαση της μεγαλύτερης κόρης (Αντζελα) η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω αφού κατηγορεί ευθέως την μητέρας τους ως τον βασικό υπεύθυνο για τη δυσλειτουργική τους οικογένεια. Η Άντζελα θεωρεί και κατηγορεί την μητέρας της ως τον ηθικό αυτουργό της εξάρτησης της Λούσης με τα ναρκωτικά καθώς και για την ξεκάθαρη και άδικη προτίμηση που έδειξε όλα τα χρόνια η μητέρας  προς την μικρή της κόρη.

   Αίσθηση και σοκ προκαλεί το γεγονός ότι όταν η Λούση βίωνε μια από τις χειρότερες φάσεις εθισμού και από τον φόβο να μην ξανά φύγει από  το σπίτι, η μητέρα της προτίμησε να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της κόρης της και του dealer που την προμήθευε με ναρκωτικά. Η ένταση και η τραγικότητα του έργου κορυφώνεται επίσης στην σκήνη όπου η Λούση έχει φύγει από το σπίτι για αρκετές εβδομάδες και η μητέρα της ψάχνει αγωνιωδώς τις εφημερίδες για να δει αν ζει η αν πέθανε φθάνοντας και στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια της Άντζελα, αν και είχαν έναν ολόκληρο χρόνο να επικοινωνήσουν.
Η εξάρτηση της Λούση από τα ναρκωτικά μεγιστοποιήθηκε  μετά τον θάνατο  του καλυτέρου της φίλου από υπερβολική δόση ουσιών ενώ η αντίστροφή μέτρηση έρχεται όταν η ίδια καταφεύγει  στο νοσοκομείο από υπερβολική δόση και  με ματωμένα χέρια εκμυστηρεύεται στον νοσοκόμο ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση με αντάλλαγμα την δόση της! Η στιγμή αυτή οριοθετεί την αρχή του μεγάλου και δύσκολου αγώνας της Λούση προς την απεξάρτηση. Αυτός ο αγώνας διήρκησε 2 χρόνια με αρκετά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια καθώς δεν ήταν πάντα εύκολο για εκείνη να κρατηθεί μακριά. Σε όλη αυτή την πορεία βλέπουμε ότι αρχίζει και η ίδια να συνειδητοποιεί πλέον ποσό τοξική ήταν η σχέση με την μητέρα της και πόσο την δυσκόλευε στον δρόμο προς την πλήρη απεξάρτηση.
   
  Η παράσταση ολοκληρώνεται αφήνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα: η Λούση προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της από την αρχή πλήρως απεξαρτημένη από κάθε ουσία, ενώ συνειδητοποίει ότι θα πρέπει να κόψει και τις επαφές με την αυτοκαταστροφική και εμμονική μητέρα. Η αυλαία πέφτει με την Λούση να επιτυγχάνει το πιο δύσκολο ίσως βήμα από όλα, να ενημερώνει την μητέρα της  ότι μπορεί και να μην ξανά συναντηθούν ποτέ καθώς έχει πλέον αποφασίσει ότι θα πρέπει να χαράξει το δικό της μονοπάτι μακριά από αρρωστημένες σχέσεις και εξαρτήσεις.

Κυπιάδη Αγγελική
περισσότερα για την παράσταση 
https://www.facebook.com/events/294207941245739/

http://www.philenews.com/downtown/politismos/article/668057/-o-kompos-tis-kardias-sto-satiriko-theatro

Comments

Popular posts from this blog

Όταν ο Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, μαθαίνει, αγαπά και ζει στη θάλασσα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ 'LAV MUSIC NIGHT V' ΑΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

Ημέρες Γνωριμίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας